Alkalizovaný kakaový prášek

Kakao pochází z kakaovníku pravého. Kakaovník pravý stálezelený strom z čeledi Slézovité, který dorůstá do výšky 5 až 8 metrů. V dnešní době se pěstuje v tropických oblastech celého světa. Jeho semena jsou používány pro výrobu kakaového prášku.

Před koupí kakaa je důležité ověřit zemi původu, odkud kakao pochází. Každá krajinná oblast má svou specifickou chuť a vůni dané odrůdy kakaovníkuOvěřte si, zda je kakao pražené nebo naturální. Závěrečná úprava kakaa se nazývá „alkalizace“. Jde o úpravu uhličitanem draselným. Má za následek potlačení kyselosti v chuti kakaa, čímž se kakaový prášek stává jemnějším. Alkalizované kakao nazýváme také „holandské kakao“.

Přírodní nebo alkalizovaný kakaový prášek?

Kakaový prášek se vyrábí z kakaových bobů. Boby se praží při cca 80 – 130° C a následně se rozemelou na pastu. Pak se hustá pasta stlačí, čímž se vytiskne polovina kakaového másla. Zůstane pevná hmota, která se pak rozemele na jemný prášek.

Holandské kakao, tedy kakaový prášek, který prošel alkalizací, má jemnější a plnější chuť. Holandské kakao není acid, a proto nereaguje s alkalickými kypřícími látkami, jako je jedlá soda. V receptech s holandským kakaem se tedy na zvětšení objemu obvykle doporučuje prášek do pečiva.

Recept: Cookies z holandského kakaa

Přísady

  • 1 šálek másla pokojové teploty
  • 1,5 šálku třtinového cukru
  • 2 velké vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 3/4 šálku holandského kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/3 šálku třtinového cukru na posypání

Instrukce

  1. Ve velké míse smíchejte spolu máslo a cukr. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Míchejte 3 minuty, směs bude nadýchaná.
  2. V druhé misce prosejte spolu mouku, holandské kakao, prášek do pečiva a sůl.
  3. Suché přísady postupně přimíchejte do směsi másla a promíchejte.
  4. Plech vyložte pečícím papírem. Chlaďte nejméně 1 hodinu v lednici.
  5. Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  6. Vyberte těsto z chladničky a nechte ho stát při pokojové teplotě 10 minut. Nabírejte těsto pomocí lžíce a tvarujte ručně kuličky. Pak je vyválejte v třtinovém cukru.