Naturální kakaový prášek

Kakao, nebo kakaový prášek, je často označováno jako superpotravina. Obsahuje látky pozitivně působící na kardiovaskulární systém, ochraňuje buňky před oxidačním stresem a pomáhá správné regulaci cholesterolu v krvi. Pozitivně působí na centrální nervový systémsvalovou soustavu a v neposlední řadě navozuje pocit dobré nálady.

Z čeho se kakao vyrábí?

Základní surovinou je kakaový bob. Jeho zpracováním vznikají suroviny jako kakaové máslokakaová hmota a kakaový prášek. Naše kakao obsahuje podíl kakaového másla 10 – 12 %, čímž se řadí k méně tučným kakaovým práškům.

Co je „naturální“ kakaový prášek?

Jde o čistě přírodní kakaový prášek, který neprošel procesem alkalizace. Zachoval si tedy všechny přirozené vlastnosti jako barvu, obsah všech minerálních látek a antioxidantů, flavonoidů atd.

Recept: Brownies vyrobené z naturálního kakaového prášku

Přísady

  • 10 polévkových lžic změklého másla
  • 1 1/4 šálku cukru
  • 3/4 šálku plus 2 polévkové lžíce přírodního kakaového prášku
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
  • 2 velké vejce
  • 1/2 šálku univerzální mouky
  • 1/2 šálku čokoládových lupínků (volitelné)

Instrukce

  1. Umístěte mřížku na plech do spodní části trouby.
  2. Předehřejte troubu na 160  C
  3. Vyberte plech střední velikosti a vystelte ho pečícím papírem.
  4. Smíchejte máslo, cukr, naturální kakaový prášek a sůl ve velké misce, a misku položte na hrnec s vodní párou. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a směs nespojí.
  5. Odložte z parní lázně a nechte 5 – 10 minut chladnout. Jelikož budeme přidávat vajíčka, potřebujeme, aby nebyla směs příliš horká.
  6. Po mírném ochlazení směsi přidejte vanilku a dobře promíchejte.
  7. Najednou přidejte vajíčka a intenzivně míchejte, dokud nebudou dobře promíchaná.
  8. V další misce smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  9. Přidejte tekuté těsto do sypkého těsta. Dobře promíchejte.
  10. Pokud chcete, přidejte do těsta čokoládové lupínky nebo ořechy.
  11. Pečte 20 až 25 minut, testujte zapíchnutím špejle.
  12. Dobrou chuť!